Cloud typography

gepost op 11-06-2014

Bij Chilli zijn we gepassioneerd door lettertypes en hechten we steeds veel belang aan het typografische aspect, zoals je kan zien aan onze logo's & websites. Dit was vroeger vrij problematisch bij de ontwikkeling van websites, aangezien het aanbod van lettertypes die gebruikt konden worden op het web bijzonder beperkt was.

WEBFONTS

Enkele jaren geleden kwam daar verandering in, toen verschillende commerciële services zoals Google Fonts, Typekit & Font Squirrel gratis webfonts begonnen aan te bieden.

Het grootste nadeel aan deze services is de lage kwaliteit van de lettertypes en de beperkte variatie binnen een lettertype. Zo merk je al snel dat je met enkel een regular, bold & italic versie van een lettertype niet ver komt. En helaas mag je in de meeste gevallen al blij zijn als er een bold & italic versie beschikbaar is.

HOEFLER & FRERE JONES

Lettertype-ontwerp is dan ook een vak apart, en aangezien we bij Chilli voorstander zijn van kwaliteit boven kwantiteit, waren we dan ook verheugd toen we hoorden dat Hoefler & Frere Jones, dé experts binnen dit vakgebied, met hun eigen service voor webfonts op de proppen kwamen: 'Cloud.typography'.

Hun aanbod is niet meteen het meest uitgebreide, vergeleken met de enorme hoeveelheid aan lettertypes die Google Fonts bijvoorbeeld aanbiedt, maar elk font is met de nodige zorg, aandacht & expertise ontworpen en verfijnd om zo snel en zuiver mogelijk weergegeven te worden op het web. Hoefler & Frere Jones zijn dan ook de ontwerpers van lettertypes zoals Gotham, Tungsten, Hoefler & Didot: stuk voor stuk klassiekers die elke zichzelf respecterende ontwerper op zijn harde schijf staan heeft.

Als designers & typo-lovers zijn we bij Chilli dus uitermate tevreden met deze service. Niet alleen omwille van hun uitgebreide en professionele catalogus, maar ook omwille van het bijzonder gebruiksvriendelijke systeem dat ervoor zorgt dat de gewenste lettertypes steeds snel en perfect weergegeven worden op elk scherm en op elke drager, zonder de server te belasten.

Uiteraard is dit geen gratis service: je betaalt een kleine maandelijkse kost, maar die gaat integraal naar de ontwerpers van de lettertypes die je gebruikt. Wat uiteindelijk niet meer dan logisch is, want op kwaliteit staat geen prijs.

Indien je meer wil weten over deze service of als je hem zelf eens wenst uit te proberen, neem dan een kijkje op http://www.typography.com/cloud/welcome/

terug naar overzicht.